štvrtok 3. júla 2014

Kontroverzný príbeh plný vôní (Patrick Süskind - Parfum)

Žene, ktorá pracuje v Paríži v stánku s rybami, sa narodí chlapec. Tá ho však bez akéhokoľvek citu odhodí medzi plesnivé ryby, kde nemá chlapec takmer žiadnu šancu prežiť. No podarí sa mu to a stane sa z neho Jean-Baptiste Grenouille. Mladík, ktorého príbeh poznajú milióny ľudí po celom svete. Grenouille vyrastá s obrovským talentom - vie perfektne zachytiť každú vôňu, všetky rozpozná, vie si ich v mysli rozložiť na jednotlivé esencie, vie kombinovať rôzne vône a aj vytvárať nové.
Musím uznať, že Parfum je jeden z najoriginálnejších príbehov, ktoré som zatiaľ čítal. Süskind si dal veľkú výzvu, keď sa rozhodol napísať knihu zameranú na svet vôní. A zvládol to bravúrne.
Už pri prvom stretnutí s príbehom sa zoznámite s majstrovským opisom Patricka Süskinda. Živo opísal všetky vône, teda pachy, ktoré sa roznášali parížskym ovzduším 18. storočia. Hneď na prvých stranách nás pútavým spôsobom oboznámil s detstvom jedného z najväčších zločincov, aký sa kedy v Paríži narodil. Čitateľa kniha hneď zaujme a ja som si ju zamiloval už na začiatku.
„V osemnástom storočí žil vo Francúzsku muž, ktorý patril k najgeniálnejším a najohavnejším postavám tejto epochy nijako nie chudobnej na geniálne a ohavné postavy. Volal sa Jean-Baptiste Grenouille, a ak jeho meno dnes už upadlo do zabudnutia, na rozdiel od mien iných geniálnych oblúd, ako napríklad de Sade, Saint-Juste, Fouché, Bonaparte a tak ďalej, určite sa tak nestalo preto, že by Grenouille bol býval menej povýšenecký, že by bol menej pohŕdal ľuďmi, že by bol menej nemravný, slovom, menej bezbožný ako títo chýrnejší zloduchovia, ale stalo sa tak preto, že jeho genialita a jeho jediná ctižiadosť sa obmedzovali na oblasť nezanechávajúcu v dejinách stopy: na prchavú ríšu vôní.“
Jedna z vecí, ktorú čitatelia tejto knihy niekedy hodnotia negatívne, je prílišná odbornosť. Grenouille sa stane parfumérom a túži vytvoriť najdokonalejší parfum. Preto používa rôzne metódy, ktorými dokáže oddeliť vôňu od rastlín, predmetov, ba dokonca aj zvierat. Často kombinuje vône, vytvára nové parfumy, a všetky tie výrobné procesy sú dopodrobna opísané a občas sa mi stalo, že som v polovici odstavca (ktoré boli v tejto knihe naozaj dlhé) zistil, že neviem o čom čítam. No to sa nestávalo až tak často a odborná stránka knihy mi vôbec neprekážala. Práve naopak, rozšíril som svoje obzory aj v oblasti parfumérstva a možno aj slovnú zásobu, pretože tam boli často využívané slová, ktoré bežne nepočujem.
Jean-Baptiste Grenouille je naozaj svojská postava. Aj keď to je vrah, nie je drastický, zlý alebo hlúpy, u mňa skôr vzbudzoval súcit ako odpor. Nevedel som sa vôbec dostať do jeho myslenia, mal svoje spôsoby, zmýšľal inak, proste bol odlišný. Niekedy sa správal skromne, nehundral, aj keď zažil nespravodlivosť, no občas zmýšľal o sebe ako o dokonalom človeku, ktorému sa musia ľudia klaňať, milovať ho.
V našom čírom svete bez šmúh, keď sme z jeho atmosféry násilne vypudili posledné pach vytvárajúce baktérie, vyvrhol mladý mníchovský spisovateľ knihu naplnenú tisíckami vôní... Autor ako ironický rozprávač niekedy vystupuje z riadkov, berie čitateľa za ruku a vedie ho svojimi voňajúcimi záhradami. V našich časoch, keď sa umlčali všetky „vône“, Suskind znova rozvíril pozemský zápach, špinu a pot. - Der Spiegel, Hamburg
Priznám sa, že asi po 130 stranách ma začala kniha príšerne nudiť a pokračovalo to tak asi 20 strán. Musel som sa nútiť čítať a som naozaj rád, že som sa na knihu nevykašľal, pretože potom sa to začínalo viac a viac rozbehovať a ten záver. Ten je kapitolou samou o sebe. Totálne ma šokoval, nemal som naňho slov. Nechcem nič bližšie prezradzovať, lebo by som vám zaručene pokazil zážitok, no poviem vám, že taký koniec v žiadnom prípade nebudete čakať.
Takže ak by som to mal zhrnúť, kniha je naozaj kvalitne napísaná. Rád by som jej dal svoje plné hodnotenie, no stále tam bola tá časť, ktorá ma vôbec nebavila a mal som chuť prestať to čítať. Ak si chcete prečítať niečo, s čím ste sa doposiaľ nestretli, niečo nové, niečo nepoznané, tak hor sa do čítania tejto knihy! Zážitok zaručený.

moje hodnotenie: 8/10


Z Á K L A D N É    I N F O R M Á C I E
Názov knihy: Parfum
Autor: Patrick Süskind
Žáner: klasika
Vydavateľstvo: Tatran
Rok vydania: 1987
Rok vydania originálu: 1985 
Prekladateľ: Viera Juríčková
Počet strán: 208
Zaujímavosti:
  • kniha Parfum bola obľúbenou knihou Kurta Cobaina
  • Stanley Kubrick povedal o knihe, že sa nedá sfilmovať
  • v roku 2006 malo premiéru filmové spracovanie, ktoré zožalo úspech

2 komentáre:

  1. Film poznám, aj keď som ho ešte nevidel. Veľa ľudí vraví, že po tom filme často ich prešla chuť si prečítať knihu, ktorá je oveľa lepšia. Dokonca mi knihovníčka v našej knižnici povedala, že film bol dosť nechutný. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Musím říct, že si mě navnadil :)

    OdpovedaťOdstrániť