nedeľa 9. februára 2014

Vitajte na mieste, kde sa predáva zábava! (Stephen King - Joyland)

  V roku 2012 Stephen King znovu spojil svoje sily s vydavateľstvom Hard Case Crime a vydal tam už v poradí druhý kriminálny román (prvý bol The Colorado Kid, ktorý doposiaľ nebol preložený ani do slovenčiny, ani do češtiny). Kniha vyšla vlani v júni pod názvom Joyland. V ČR ju preložili celkom rýchlo, a tak ste ju už možno čítali pod názvom Lunapark, u nás vyšla len minulý týždeň a to pod pôvodným názvom.
  Hlavnou postavou je 21-ročný Devin Jones, ktorému práve frajerka zlomila srdce, má literárne ambície a na leto sa uchádza o prácu v zábavnom parku Joyland. Samozrejme, že ho príjmu a postupne sa zaúča práci v zábavnom parku, ktorá býva náročná, no väčšinou aj zábavná. Stretáva tam veľa sympatických ľudí a nachádza si nových priateľov - milú a bystrú Erin  a zábavného Toma.
Mapa Joylandu. Pre zväčšenie kliknite na obrázok.
  Asi to omieľam stále dookola, no musím povedať, že aj v tejto knihe Stephen King perfektne zvládol všetky postavy. Devina si hneď obľúbite, začnete súcitiť so stratou jeho milovanej, budete mu priať len to najlepšie, atď. Proste hlavná postava ako sa patrí. Celkom sympatickí boli aj ostatní zamestnanci Joylandu, ale aj starostlivá matka Annie a jej umierajúci syn Mike, ktorým sa skrížia cesty s Devinom. V tomto je King proste king (klišé jak prasa, ale nevadí).
 Devin sa hneď po príchode do Joylandu dozvedá o vražde, ktorá sa tam odohrala pred štyrmi rokmi. Vyzerali ako bežná zamilovaná dvojica, na ktoré v zábavnom parku narazíte na každom kroku - zastrieľali si o plyšákov, vyskúšali niekoľko ďalších atrakcií, až sa dostali do Strašidelného zámku, kde sa to odohralo. Telo dievčaťa s podrezaným hrdlom našli až neskoro v noci. Kým dievča ležalo v tme na podlahe Strašidelného zámku, jej partner a zároveň vrah pokojne z parku odišiel a už ho nikdy nedolapili.
  Aby toho nebolo málo, tak medzi zamestnancami Joylandu tradujú historky o tom, že duša dievčaťa je stále uväznená v Strašidelnom zámku. A už ju tam viacero ľudí videlo, ako celá v šatách, v ktorých bola zavraždená, naťahuje ruky a prosí.
  Devin sa s kamarátkou Erin začne o prípad začne intenzívne zaujímať a prípadu prídu na koreň, a preto sa kniha považuje za detektívku. Ja by som to medzi detektívky nezaradil, aj keď to má niektoré znaky detektívky, skôr by som to zaradil medzi beletriu s dávkou hororu, thrilleru, humoru. Veľmi príjemná a krátka oddychovka. Síce má cez 300 strán, no aj tak to bolo pomerne krátke, pretože text bol na strane menej hustejší ako zvykne byť.
  Celý príbeh sa odohráva v zábavnom parku v Severnej Karolíne. Doteraz som o zábavný parkoch nevedel vôbec nič a v žiadnom som ešte nebol, takže toto prostredie bolo pre mňa úplne nové. King si skutočne naštudoval všetky poznatky o lunaparkoch a použil ich v tejto knihe. Napríklad, bol v knihe kolotočiarský slang, ktorý používali postavy a v doslove nám autor prezradil, že takýto slang naozaj existuje a môžeme si ho pozrieť aj  v slovníkoch na internete.
  Niekde v januári som sa začal pýtať sám seba, že prečo som si vlastne nezaobstaral český preklad, keďže už bol dávno vydaný, no som rád, že som si ešte počkal, pretože slovenské vydanie ma totálne očarilo. Obálka je pekná nielen na pohľad, ale aj na dotyk (veď viete, tie vyčnievajúce písmenka, vraj slepotlač). Slovenské vydania kingoviek nezvyknú byť ktovieako podarené, no s týmto som maximálne spokojný. Je to celkom dobrá práca :-) (snáď také bude aj Žiarenie a Doktor Spánok, ktoré sa plánujú najbližšie).

  Ak ste si teda ešte túto knihu neprečítali a váhate, či si ju kúpiť alebo nie, tak ja vám ju odporúčam všetkými desiatimi. Príjemné postavy, príjemná atmosféra, primeraná dávka romantiky, miestami napätie, na konci mimoriadne dojímavé.
Moje hodnotenie: 10 / 10


Z Á K L A D N É   I N F O R M Á C I E
Názov knihy: Joyland
Autor: Stephen King
Žáner: detektívka, horor, thriller
Vydavateľstvo: Ikar
Rok vydania: 2014
Prekladateľ: Marína Gálisová
Počet strán: 304

2 komentáre:

  1. Wau, tak táto recenzia ma naozaj upútala =) Vážne premýšľam, že si Joyland prečítam, mám rada lunaparky - bola som asi v troch, a vždy sa mi páčila tá atmosféra, no ešte radšej mám lunaparky vo filmoch a knihách =). Je to podľa mňa jedno z najzábavnejších miest pre dej (najzábavnejší - myslím to tak, že je tam veľa príležitostí na vymyslenie zaujímavých udalostí =)).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za komentár. Ak by si sa náhodou niekedy dostala k Joylandu, tak ti určite odporúčam prečítať si ho. Rád by som išiel do nejakého zábavného parku, najmä do takého, kde by bol aj nejaký Strašidelný zámok. :) A hej, je to dobré prostredie na príbeh, dá sa tam vymyslieť hocičo. :)

      Odstrániť