štvrtok 2. januára 2014

Pozor, nechutní zombíci! (Robert Kirkman - The Walking Dead vol. 1 - vol. 3)

   The Walking Dead je americký komiks od autora Roberta Kirkmana, ktorý ho začal vydávať v roku 2003. Odvtedy pravidelne vychádza každý mesiac. Prvých šesť kapitol nakreslil Tony Moore, ale toho nahradil Charlie Adlard. V súčasnosti má celý komiks 118 častí, ktoré sa delia do 6-kapitolových častí. Ja v tejto recenzii budem rozprávať o prvých troch častiach, teda o prvých 18 kapitolách.
O príbehu
 Rick Grimes je obyčajný policajt v obyčajnom americkom meste, keď ho raz pri prestrelke postrelia a on upadne do kómy. Po niekoľkých týždňoch sa preberie a dozvie sa, že je v nemocnici sám. Až na pár zombie, ktorí ho poriadne vystrašia. Ide domov za svojou manželkou a synom, ale tam nikoho nenájde. Vydá sa na policajnú stanicu, kde sa poriadne zabezpečí a vydá sa ich hľadať na vlastnú päsť. Dostane sa až do Atlanty, ktorá je však plná takýchto živých mŕtvych, a už ho obkľúčia. Našťastie sa objaví mladík Glenn, ktorý ho zachráni a zavedie do táboru, v ktorom sa zdržiava skupinka ľudí, ktorí prežili. Spolu sa potom snažia prežiť.
Postavy z komiksu

Ja a seriál
   Mal by som sa vopred priznať, že zo seriálu som nevidel ani jednú časť a už vôbec ho nesledujem. Raz dávno, keď som o The Walking Dead prvýkrát počul, chcel som si to pozrieť, no potom sa zjavili v televízii reklamy a mal som toho dosť, úprimne. Asi nemám na také žalúdok, no v komikse to zvládam, lebo si uvedomujem, že to je len kreslené.

Ja a komiksy
   Moje druhé priznanie by malo byť, že som ešte nikdy predtým žiaden normálny komiks nečítal (teda aspoň ak nerátam príbehy o káčerovi Donaldovi, ktoré som čítal ako malý). Obával som sa toho, že mi tu budú chýbať všetky tie opisy, obkeckávačky, vysvetlenia, a to všetko, čo komiksy nemajú. Avšak moje obavy boli zbytočné, všetko nahradili skvelé obrázky Tonyho Moorea alebo Charlieho Adlarda.
   Čo sa týka samotných kresieb, vadilo mi iba zopár vecí. Občas niekto povedal niečo milé, ale tváril sa akoby sa hneval. Takže prvá vec je, že niekedy sa postavy tvárili inak ako by sa mali. Druhá vec je, že som si vo Volume 1 zvykol na kresby od Tonyho Moorea a zrazu prišiel iný ilustrátor a musel som si nanovo zvykať na tváre postáv, ktoré aj keď boli podobné, predsa boli odlišné. A ešte posledná vec - keď v príbehu vrcholí nejaká bitka a stretne sa tam viac postáv a viac zombíkov, prestanem sa v tom orientovať a mám z toho guľáš. No našťastie sa to nestáva až tak často. 

Postavy
Poster k seriálu
   Ako som už spomínal pred chvíľkou, spočiatku som mal zmätok v postavách, lebo sa ich tam objavilo hneď veľa naraz. Postavy som ešte ako-tak spoznával, ale vo vzťahoch medzi nimi som mal úplný zmätok. Avšak po pár kapitolách sa to lepšilo. 
   Hlavného hrdinu Ricka, jeho manželku Lori a syna Carla som si hneď obľúbil. Častokrát som mal obavy o ich životy  a dúfam, že ešte vydržia čo najdlhšie. Tiež mi bol hneď sympatický mladík Glenn, ale aj iní. Myslím, že postavy sú celkom v poriadku a nehrozí, že čitateľa bude otravovať sprostý hlavný hrdina.

Prostredie
   V prvých dvoch častiach sa postavy zdržiavali pri veľkom meste Atlanta, ktorá bola dosť desivá, keďže bola plná zombie, takže som nemohol vedieť, kedy sa zrazu objaví skupinka zombie a zaútočí na nich, takže tam bolo napätie. Tretia časť, teda kapitoly 12 - 18 sa mi výnimočne veľmi páčilo prostredie, pretože sa príbeh odohrával vo väznici. A kto by nemal rad príbehy z väzenského prostredia? Zelená míľa, Vykúpenie z väznice Shawshank, Prison Break, atď. :-)

Napätie
Zombie Atlanta
   Rozhodne bol tento komiks desivý. Mohli za to zombie, zombie a ešte raz zombie. Buď preto, lebo boli nechutní, alebo preto, že na každom kroku by ste mohli naraziť na živého mŕtveho, ktorému chýba či už polka lebky, alebo črevá. Ja len dúfam, že sa to neprenesie aj do mojich snov. Už len to by mi chýbalo. :-D

Záver
   Nikdy ma komiks ktovieako nebrali, no chcel som to vyskúšať. Pri prvých dvoch častiach som sa sám seba pýtal, že prečo to vlastne čítam. Pri tretej sa mi to ale zapáčilo a rozhodol som sa, že prečítam všetky časti, ktoré doteraz vyšli a úprimne ma zaujíma, že čo sa stane s postavami.

Moje hodnotenie: 7/10
   

3 komentáre:

  1. Milujem The Walking dead - serial aj komiks :-) Cital si aj knihy?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Žiaľ, nečítal, no chcel by som. Len neviem ako sa k tomu dostať, lebo kupovať sa mi to veľmi nechce. No určite si to niekedy prečítam. :-)

      Odstrániť
  2. Komiks se mi na začátku zdá dost pomalý (první tři díly jsem taky hodnotila 7/10) no pak to trochu stoupne jak se to začíná mezi různými postavami psychologicky řešit, ale i tak to má stoupavou a klesavou tendenci, rozhodně bych to však chtěla číst dál (zatím jsem naposledy četla 10), protože některé části jsou prostě neuvěřitelně adrenalinové a je lehké se spostavami ztotožnit, mít je rád, nesnášet je a bát se o ně...

    OdpovedaťOdstrániť