streda 11. februára 2015

Richard Bachman (Stephen King) - Running Man [RECENZIA]

Ben Richards, mladý muž bojujúci v tvrdom svete, to vôbec nemá ľahké. Dcérka Cathy pomaly umiera na chorobu, keďže nemajú na lieky a manželka Sheila si musí privyrábať prostitúciou, aby mohla aspoň trochu prispieť do rodinného rozpočtu. Avšak Ben nájde spôsob, ako by mohol svoju rodinu finančne zabezpečiť na celý život, no v stávke bude jeho vlastný život.
   Napínavý príbeh z pera majstra Stephena Kinga bol síce niekoľko rokov zverejnený len pod tajným pseudonymom, no určite by nemal ujsť žiadnemu fanúšikovi dobrej antiutópie. A King je úžasný sám o sebe, takže nie je čo riešiť a šup do knižnice po túto knihu! :)

Zvrátená reality show

   Vitajte v Amerike roku 2025! Spoločnosť je na pokraji spoločenského a finančného kolapsu a ľudia z celého sveta si sadajú o pol siedmej večer k televízii, aby mohli s pôžitkom sledovať brutálne trýznenie obyčajného muža v reality show.
   Zo stoviek kandidátov boli vybratí práve dvaja, ktorí majú možnosť získať až miliardu dolárov. A čo musia preto urobiť? Prežiť. A popritom ešte unikať skupinke Lovcov, ktorú tvoria tí najlepší nájomní vrahovia. Za každú prežitú hodinu získate 100 dolárov. Za každého zabitého Lovca alebo policajta získate ďalších 100 dolárov. Má to nejaké pravidlá? Áno, denne musíte do Strediska hier poslať dva videozáznamy, ktoré budú odvysielané v televízii, inak vám niečo strhnú z našetrených peňazí. Má to nejaké ďalšie háčiky? Samozrejme, každý civilista môže nahlásiť vašu polohu a za to dostane peňažnú odmenu.

Vrcholom televíznej zábavy bude taká súťaž, pri ktorej prehrávajúci prídu o život. - Chuck Barris

   Túto reality show sledujú ľudia po celom svete a všetci netrpezlivo očakávajú večer, aby sa dozvedeli, ako pokračuje sadistická reality show, v ktorej chcú zavraždiť nevinného človeka, ktorý chce iba zachrániť svoju rodinu. A všetci tajne dúfajú, že ho Lovci dolapia. Lepšie povedané, oni priam bažia po jeho smrti.

Z desivej budúcnosti

   Running Man je antiutópia, takže určite nikoho neprekvapí, že svet v tejto knihe je v sračkách. Deti bežne dostávajú rakovinu pľúc a chudobný človek má len malú šancu prežiť, pretože na dýchanie potrebujete strojček do nosa za 200 dolárov. Ben má podozrenie, že Systém dal naschvál skaziť vzduch, aby mohli predávať strojčeky za predražené ceny, zatiaľčo ich výroba stojí 7 dolárov. Snaží sa na tento problém poukázať prostredníctvom svojich denných videozáznamov, ale samozrejme, nie je to také jednoduché.
   Utajovanie a skresľovanie informácii v televízii, ľudia ako jedno veľké slepé stádo, úplne narušené životné prostredie, a pod.. Jeho vízie (tridsať rokov staré vízie) budúcnosti sú síce desivé, no musíme uznať, že nie úplne nemožné. Ja osobne mám veľmi rád tento žáner, ale zakaždým ma vydesí. Nijak inak to nebolo ani pri tejto knihe.

Druhá tvár Stephena Kinga

   Stephen King vydal túto knihu tajne pod pseudonymom Richard Bachman. Jeho zámerom bolo vytvoriť si dlhodobý alias, pod ktorým by mohol vydávať ďalšie knihy, no po pár rokoch bola Bachmanova pravá identita odhalená. Ako sa o ňom vyjadril sám King, Richard Bachman je vhodný do škaredých a upršaných dní.
   Zároveň všetci dobre vieme, že Bachman bol jeho drsnejšie a zvrátenejšie alter ego. To sa podpísalo aj na tejto knihe, ktorá vyšla pred viac ako tridsiatimi rokmi. V knihe je veľa krvi, veľa vnútorností a vlastne celá je taká temná a depresívna. Ak by som mohol voľne parafrázovať Kinga, knihu napísal mladý, nahnevaný a energický muž. Myslím, že z toho hnevu dosť ostalo v príbehu, lebo je naozaj drsný.
   Bachmanovky sú väčšinou akčné a King do nich nevkladal tie svoje (a mnou milované) omáčky. Niekto to možno ocení, pretože táto kniha je ako stvorená pre ľudí, ktorí milujú knihy s rýchlym spádom a s akciou na každej strane. Veď autor napísal túto knihu za 1 týždeň! Tomuto príbehu nechýba ani pútavosť. Ak sa človek vopred omylom nedozvie koniec príbehu, bude s napätím hltať kapitolu za kapitolou, až zrazu bude koniec.

moje hodnotenie: 75%


Richard Bachman - Running Man
Z anglického originálu The Running Man, vydaného vydavateľstvom Signet Books v USA v roku 1982, preložil David Hájek.
Vydalo vydavateľstvo Laser v roku 1993. Počet strán 224.

Malý bonus: slovenská obálka. Videli ste už niečo horšie? :-)

6 komentárov:

  1. Tahle kingovka patří mezi mé nejoblíbenější... ale další jeho kniha, která se týká her o přežití, Dlouhý pochod, mě třeba moc nebavila

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne sa páčil aj Dlouhý pochod. Bolo to celkom... milé :) :D

      Odstrániť
    2. Nevím, mě to prostě moc nezaujalo, nedokázala jsem se vcítit do postav a to je pro mě prostě kámen úrazu...

      Odstrániť
  2. O tejto knihe som vedela len letmo, ale po tejto recenzii si ju určite prečítam. :) Znie to fakt super :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Hrozně se těším, až se ke knize dostanu :)

    OdpovedaťOdstrániť