pondelok 19. januára 2015

10 dôvodov, prečo milovať Stephena Kinga

  Na Stephena Kinga som narazil v čase, keď u nás vychádzala jeho kniha 22.11.1963, teda začiatkom leta 2012. Nepamätám si presne, ako som ho spoznal, ale jeho meno mi ostalo v hlave a držalo sa tam, kým som nenavštívil knižnicu a nepožičal si pár jeho kníh. Medzi nimi bola aj kniha Cujo, ktorú som prečítal ako prvú. A odvtedy som miloval knihy Stephena Kinga. Síce po toľkom čase Cuja nehodnotím až tak kladne, ale vtedy som si ho úplne zamiloval. Veď kvôli tej knihe som ešte nejaký týždeň-dve nezaspal, kým neboli dvere na skrini, ktorú mám oproti posteli, úplne zavreté!
  Od tej doby prešli takmer tri roky a ja mám za sebou približne polovicu kníh od Kinga. Poslednú dobu som trochu spomalil tempo, aby som si ich mohol viac vychutnávať. Stephen King je určite môj najobľúbenejší autor a napadlo mi, že by som sa s vami mohol podeliť, že prečo vlastne, tak tu máte rovno desať dôvodov. :-)

  1. Stephen King má už 67 rokov, no s pribúdajúci rokmi nestagnuje. Stále vydáva približne dve knihy ročne a stále sú originálne. Niektorým autorom sa stáva, že po niekoľkých rokoch vykrádajú sami seba a ich knihy sú na jedno kopyto, ale tento problém sa Stephena Kinga vôbec netýka.

  2. Každý, kto už prečítal nejakú tú jeho knihu, vie, že dokáže vytvárať úžasné postavy. Pretože sú realistické a čitateľ ich vníma ako svojich starých známych. Či už je to niekto, kto vám zdvihne tlak hneď, keď zbadáte jeho meno na strane (poznáte Veľkého Jima?), alebo niekto, koho si obľúbite po dvoch stranách. Stephen King sa nebojí zabiť alebo aspoň kruto zbiť dobré postavy, lebo aj v skutočnom živote sa niekedy stáva, že zlo víťazí. Podľa môjho názoru, postavy a rozprávačský talent sú pilierom všetkých jeho kníh.


  3. Rozprávačský štýl hodný majstra. Niekedy mám pocit, že jeho knihy nečítam kvôli príbehu, ale kvôli jeho dokonalému štýlu. Jeho postavy umývajú riad, pozerajú televíziu, sprchujú sa a vykonávajú rôzne iné bežné rutiny, no čitateľa tým vôbec nenudia. Koľko ďalších autorov to dokáže?

  4. Či už je kniha z pohľadu malého dievčatka (Dievča, ktoré malo rado Toma Gordona), frustrovanej tínedžerky (Carrie), čerstvej vdovy (Príbeh vdovy Lisey), alebo starca na dôchodku (Nespavosť), King zakaždým podá príbeh bez akéhokoľvek problému.

  5. V jeho knihách nájdete rôzne odkazy na knihy, na hudobné skupiny, na piesne, na iných spisovateľov alebo básnikov, na politikov, na televízne programy... To všetko mám rád, lebo to príbehu dodáva nádych reality a navyše u Kinga je to dávkované primerane.

  6. Mnohí sa zhodujú, že keby nebol spisovateľom, tak by mohol byť psychológom. V priebehu deja môže čitateľ sledovať psychický vývin postáv, môže nahliadnuť do ich vnútra, do ich minulosti. Napríklad, v knihe Žiarenie môžeme postupne sledovať, ako sa z obyčajného chlapa stane šialený psychopat.

  7. Vo svojich knihách vie Stephen King zaviesť čitateľa na rôzne miesta, ktoré sú zväčša fiktívne. Či je to už veľké mesto, malé mestečko alebo nejaký fantasy svet, stále máte pocit, akoby písal o skutočnom mieste a o skutočných ľuďoch žijúcich v ňom. 

  8. Pretože miluje knihy a pri čítaní jeho kníh nikdy nepomyslíte na to, že by mohol písať kvôli zárobku. Za študentských čias čítaval tri knihy denne a teraz má prečítaných viac ako 17 000 kníh. Svoju prácu robí s vášňou, o čom vie každý jeho fanúšik. Veď päť svojich hororov vydal tajne pod pseudonymom, lebo chcel vydávať ročne viac kníh, ako bolo v tej dobe primerané.

  9. Okrem románov píše Stephen King aj poviedky, ktoré raz za čas vydáva v poviedkových zbierkach. Jeho poviedky by som rozdelil na dva typy: a) poviedky, ktoré sú naozaj dobré a kvalitné a b) poviedky, ktoré sú weird as shit. :D Medzi moje obľúbené patrí poviedka o práčke, ktorá je posadnutá diablom, a preto požiera ľudí. Ale kvalitných poviedok má viac, napr. Kukuričné deti, Rita Hayworthová a vykúpenie z väznice Shawshank, Nadaný žiak, 1408, Dobré manželstvo...

  10.  Ak ste veľký filmový fanúšik a musíte vidieť vo filmovej podobe každú knihu, ktorú prečítate, tak to ste na správnej adrese! Stephen King je v Guinessovej knihe rekordov ako autor s najväčším počtom sfilmovaných kníh. Síce mnoho z nich nestojí za veľa, ale kto by nepoznal takú Zelenú míľu alebo Vykúpenie z väznice Shawshank? Áno, oboje napísal Stephen King.


A pár jeho náhodných výrokov na záver:
Myslím, že všetci sme mentálne chorí. Tí z nás, ktorí sú mimo blázincov, to len lepšie skrývajú... a možno ani nie.

 Život je ako piatkový diel seriálu. Dáva ilúziu, že sa všetko pekne uzavrie, a potom sa v pondelok začnú rovnaké sračky.

Som pomalý čitateľ, ale väčšinou sa za rok dostanem cez sedemdesiat alebo osemdesiat kníh, väčšinou beletria. Nečítam ich, aby som študoval svoje remeslo, ale pretože ma to baví.

Niektorí ľudia hovoria, že musím byť zlý človek, ale to nie je pravda. Mám srdce malého chlapca... v pohári na stole.

8 komentárov:

  1. Super clanok! Suhlasim so vsetkym :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dobrý článok. :) Ja som u Kinga tak na vážkach. Niektoré knihy som si zamilovala, niektoré sa mi nepáčili. Viac sa mi páčia tie psychicky zamerané, ako napríklad Geraldova hra, Mizéria atď.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Od Stephena Kinga jsem nic nečetla, občas jsem na jeho knížky narazila třeba v knihovně a plánovala si třeba někdy něco přečíst... teď jsi mě ale naprosto přesvědčil a příště, až půjdu na lov knížek, rozhodně některou jeho knihu okamžitě popadnu! :) Co bys mi doporučil na začátek? :) A ten poslední výrok je naprosto skvělý :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to som rád, že som presvedčil! :-) Väčšinou na začiatok odporúčam čítať Carrie alebo Mizériu (Misery), tie sú celkom krátke a jednoduché, takže nič nepokazia. Ale ak by si chcela niečo náročnejšie, tak odporúčam To, ktoré patrí medzi špičku najlepších hororových kníh. Ale má niečo cez 1060 strán :-)

      Odstrániť
    2. Děkuju:) Určitě se po něčem z toho porozhlédnu

      Odstrániť
  4. No, ja sa mu chystám dať druhú šancu, ale Carrie bola príšerná :D - ale privieram oči, bola to prvotina.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tento autor je v tak hojné míře milován, že je skoro nemožné neznat ho. Nějaké základní povědomí jsem o něm měla, ale tento článek mi ho přiblížil daleko víc a mám teď daleko větší chuť některou z jeho knih přečíst. A za to děkuji! :) Jen nevím, jestli to pro mne nebude šálek až moc silné kávy, jsem lekavá a docela velký strašpytel. Která z jeho knih je podle Tebe vhodná pro nás, slabé povahy? :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Prepáč, že odpisujem na tvoj komentár až teraz, ale nejak som ho prehliadol. :)
      Ak chceš niečo, čo nie je veľmi strašidelné, odporúčam jeho neskoršie romány, ako je Príbeh vdovy Lisey, Duma Key, Joyland (v češtine Lunapark), Pod kupolou... tie nie sú skoro vôbec strašidelné. :) Ale niečo sa nájde aj medzi jeho staršími kúskami, napríklad Zelená míľa.
      Dúfam, že sa ti King bude páčiť! :)

      Odstrániť