utorok 30. decembra 2014

John Green - Paper Towns [RECENZIA]


  Quentin Jacobsen a Margo Roth Spiegelmanová boli v detstve nerozlučná dvojica, lenže ako deväťroční sa prestali stretávať a ich kamarátstvo sa tým skončilo. No Quentin nikdy neprestal Margo milovať. A tak, keď raz v noci otvorí okno jeho izby a opäť vstúpi do jeho života s pozvaním na nové dobrodružstvo, hneď ju následuje. Spolu prežijú nezabudnuteľnú noc a Q je plný nádeji, že by sa mohli znovu priateliť. Avšak na druhý deň sa Margo neobjaví v škole. A ani na ďalší deň. Quentin cíti povinnosť ju vypátrať po stopách, ktoré po sebe zanechala. Lenže podarí sa mu to?


  Kameň úrazu č. 1 - postavy
  Q je mladý chalan, ktorý práve končí strednú školu. V škole je celkom úspešný, je inteligentný, má dobrých kamarátov, dobrý vzťah s rodičmi. Je jedináčik, má oboch rodičov psychológov, ktorí boli miestami pre čitateľa otravní. Vďaka tejto knihe som si uvedomil, že môžem byť vďačný za to, že moji rodičia nie sú psychológovia. Ale inak je Quentin celkom priemerná postava. Vôbec nič ma na ňom nezaujalo, čo je škoda, keďže je to hlavná postava.
  Margo Roth Spiegelman je celkom iná kategória. Je to dievča s neobyčajnou povahou. Často sa vydáva na rôzne bláznivé dobrodružstvá (napríklad, raz utiekla z domu a pridala sa k cirkusantom), vďaka čomu sa o nej v škole neustále hovorí. Margo je celkom obľúbená, a preto sa nemôžeme čudovať, že jej zmiznutie vyvolá rozruch.
  Ben a Radar. Najlepší kamaráti Quentina, ktorí mu pomáhajú pri hľadaní. Miestami ma nebavili, no občas boli zábavní, takže aj ich musím opäť hodnotiť iba ako priemer.
  Postavy v knihe ma celkom sklamali. Okrem Margo boli všetci nezaujímaví a maximálne priemerní. To je celkom škoda, keďže postavy patria medzi najdôležitejšie súčasti knihy, a keď sú fádne, tak potom sa to odráža aj na kvalite knihy.

  Kameň úrazu č. 2 - John Green
  John Green vydal prvú knihu v roku 2005, no senzáciu spôsobil až o sedem rokov s knihou The Fault in Our Stars (Na vine sú hviezdy). Táto senzácia s pribúdajúcimi filmovými adaptáciami nekončí, ale ešte viac sa prehlbuje. Mám pocit, že Johna Greena už čítajú naozaj všetci a nie som si celkom istý, že prečo vlastne. Kvalita? O tom pochybujem. Zaujímavý dej? Hmm, už pri jeho druhej knihe budete mať pocit, že sa podobá na tú prvú. Emócie? To už je pravdepodobnejšie, na čitateľov/divákov sa s emóciami útočí najľahšie. Preto, lebo to čítajú všetci? Tak tomu by som veril asi najľahšie.
   Ale späť ku knihe Paper Towns (Papierové mestá). Určite nie som jediný, ktorý v knihe videl podobu s knihou Looking for Alaska (Kam zmizla Aljaška). Okrem toho, že obe knihy mali podobnú zápletku (zmiznutie hlavnej postavy), mal som aj pocit, že čítam o rovnakých postavách, o rovnakých miestach. Ako prvú knihu od Greena som čítal Na vine sú hviezdy, a keď som potom čítal Kam zmizla Aljaška, mal som pocit, že sa knihy podobajú. A teraz zažívam rovnaké pocity, keď si porovnávam Papierové mestá a Kam zmizla Aljaška.
  Teda nemôžem sa ubrániť pocitu, že John Green vykráda sám seba a všetky jeho knihy sú na jedno kopyto. Okrem toho je dosť preceňovaný a viac pozornosti by si zaslúžili skutočne kvalitní autori, ktorí ale nie sú populárni, lebo ich knihy momentálne nie sú in.

  Kameň úrazu č. 3 - zápletka
  Keď Margo zmizla, začala to byť nuda. Vlastne ja som sa knihu už pokúšal prečítať možno pred necelými dvomi rokmi, no presne na tom mieste som knihu prestal čítať a už som sa k nej nevrátil. Teraz som tiež bojoval s tým, či knihu vôbec dočítať, no nejak som sa premohol.
  Ak by som mal dať knihu na percenta, tak:
30%  - úplne skvelý začiatok
50% - nudný stred
20% - obstojný koniec
  Malo to dosť dobrý začiatok, ktorý mohol byť perfektným štartom pre kvalitný príbeh, avšak nestalo sa tak. To pátranie Quentina bolo maximálne nudné. Neustále riešil to isté, neustále robil to isté,  neustále sa s ostatnými bavil o tom istom. Proste som mal pocit, že sa to nejako dookola opakuje.
  (S P O I L E R) Koniec bol jeden z dôvodov prečo som knihu vôbec dočítal. Zaujímalo ma, ako sa John Green popasuje so zakončením tohto diela, keďže vieme, že jeho knihy nezvyknú končiť happyendom. Tu ma trochu sklamalo, že ten koniec predsa bol happyend, aj keď nie úplny. Nemôžem povedať, že by koniec bol zlý, ale ja som čakal od neho trochu viac.

  Mala kniha aj nejaké klady?
  Určite mala. Mne osobne sa veľmi páči, ako vie John Green zakomponovať do svojich kníh iné diela. Napríklad po knihe Na vine sú hviezdy som musel siahnuť po Denníku Anny Frankovej, po knihe Kam zmizla Aljaška som si prečítal niečo od Kurta Vonneguta a teraz horím túžbou po knihe Spev o mne od Walta Whitmana.
  Ako som už spomínal, kniha mala perfektný začiatok.
  A špeciálne plus ide pre Margo Roth Spiegelman.
  To je asi tak všetko.

  S Greenom nekončíme
  5. júna 2015 bude mať premiéru filmová adaptácia Paper Towns. V hlavných rolách sa nám predstavia Nat Wolff, ktorého sme mohli vidieť už vo filme The Fault in Our Stars a Cara Delevingne, ktorú určite všetci poznáte. Celkom som na ten film zvedavý, aj keď kniha ma sklamala.
  Okrem toho sa v apríli dočkáme slovenského prekladu knihy An Abundance of Katherines, u nás sa to bude volať Poučka o podstate predvídateľnosti Katherín, čo je trochu smiešne. A potom v októbri vychádza kniha Nech sneží (Let it snow).


moje hodnotenie: 45%


Z Á K L A D N É    I N F O R M Á C I E
názov knihy: Paper Towns
autor: John Green
jazyk: anglický
rok 1. vydania: 2008
formát: e-kniha

3 komentáre:

  1. Přestože mám tuto knihu velmi ráda, musím říct, že v některých věcech máš opravdu pravdu... :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nestalo sa mi, že by som tak dychtivo čítala recenziu. Nehovoriac o tom, že recenzie nečítam. Dobre napísaná recenzia, žiadne rozsiahle kecy a omáčky okolo toho ;)

    Kniha TFIOS ma dostala asi vďaka tomu koncu ktorý som nečakala (ja viem, bolo to predvídateľné ale u mňa to nefunguje). Aljašku nedokážem prečítať. Ani obsah tejto knihy ma nijako nezaujal ale knihu som si kúpila už len z toho dôvodu, že je napísal Green. A možno aj toto je ten dôvod prečo si ľudia kúpia aj Paper Towns. U mňa nehrozí. Keď už druhú knihu neviem prečítať, nevidím dôvod prečo by som si mala kúpiť aj túto. Obálka je krásna ale tým to končí. :) A tak nejak som rada, že ju nebudem čítať. Je veľké množstvo iných kníh ktoré si chcem prečítať a nebudem strácať čas s niečim, čo ma nebude baviť a napĺňať.


    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za komentár. Som rád, že sa recenzia páčila :)
      Súhlasím s tebou, že netreba strácať čas s niečím, čo človeka nebaví. Ja som si chcel prečítať všetky knihy od Greena, ale po tejto knihe som si to rozmyslel. :)

      Odstrániť