pondelok 22. decembra 2014

George R. R. Martin - A Game of Thrones [RECENZIA]

V krajine Siedmich kráľovstiev leto trvá dekády, ale zima môže pretrvať celý život. A boje o Železný trón sa začínajú. Túto hru o tróny hrajú všetci od zamrznutého severu po horúci juh, od východu na západ, králi a kráľovné, rytieri a renegáti, klamári, lordi a čestní muži... A zima ešte len prichádza!
  Hneď na začiatok musím povedať, že fantasy naozaj nemám rád. A preto som sa tejto knihe vyhýbal, kým sa dalo. Ako teraz premýšľam, tak netuším, čo ma podnietilo tomu, aby som predsa Piesni ohňa a ľadu dal šancu, ale som tomu nesmierne vďačný.

Železný trón

  George R. R. Martin - nový Tolkien?
  Samozrejme, nechcem tu robiť žiadne Pieseň ohňa a ľadu vs. Pán Prsteňov alebo Martin vs. Tolkien, ale obaja autori majú jednu spoločnú vec. Obaja vytvorili vlastné svety, ktoré prepracovali do úplných detailov. Tisícky rokov histórie, rôznorodá kultúra, náboženstvá, mýty, bájne tvory... Či už sa ponoríte do Stredozeme alebo do Westeros (Západozeme?), nebude sa vám odchádzať len tak ľahko.
"Zima prichádza. Tolkien je mŕtvy. Nech žije George R. R. Martin!" - New York Times
  Ako som už spomenul, nemám rád fantasy, a preto som bol veľmi rád, keď som si v priebehu čítania uvedomil, že Hra o tróny nie je až taká fantazijná a rozprávková ako Pán Prsteňov. Hra o tróny je až desivo realistická. Samozrejme, v príbehu sa ocitnú veci a tvory, ktoré v našom svete určite neexistuju, ale čo má byť? Veď nie je to tak dávno, čo ľudia verili, že medzi nami sú zlé čarodejnice. :-) Dej je len dotváraný prvkami fantasy, teda nie je na nich postavený.

  Zbytočne naťahovaná kniha plná nudných opisov
  Ak ste sa zľakli, tak sa vám ospravedlňujem. Len som žartoval. Viem si predstaviť, ako si niekto hovorí: Hmmm, Hra o tróny? Nie je to dlhé? Osemsto strán? A ono to má dokopy päť kníh? Ešte hrubších? Tísicky stránok?! To niee, to nedám, veď to sa skôr dožijem dôchodku, ako sa tými strankami prehryziem. 

       "Úplne pohlcujúce." - Guardian

  Martinov štýl písania vás tak pohltí a zaujme, že zabudnete na to, aké sú tie jeho knihy hrubé. Nudiť sa určite nestihnete, pretože príbeh plynie hladko. Okrem toho, že sa tam neustále niečo deje, príbeh je podaný z perspektív ôsmich postav, ktoré sú úplne rozdielne, či už pôvodom, alebo charakterom.

  Ako sa mi to čítalo v originálnom jazyku?
  Perfektne. Keď som sa rozhodol, že si knihu prečítam, nastala diléma, že v akom jazyku. V českom? Kupovať by som ich asi nedokázal vzhľadom na tie ceny, takže by som bol odkázaný na e-knihy. Ale predstava, že by som to mal čítať v elektronickej podobe a navyše ešte v češtine, to veru nie. Nedávno to dokonca aj vyšlo po prvýkrát v slovenčine. Ale pri slovenskom preklade som mal obavy z prekladu a dokonca ani tá cena nie je ktovieaká úžasná.
  Takže to padlo na angličtinu. Ale zvládol by som to? Bol som presvedčený, že kniha je napísaná komplikovanou angličtinou, ktorej určite nebudem rozumieť. Ale, samozrejme, som sa mýlil. Predtým som v angličtine prečítal len jednu knihu a pár humorných jednohubok, takže som nemal veľa skúsenosti s čítaním kníh v anglickom jazyku, ale predsa som A Game of Thrones zvládol. Bolo veľa slovíčok, ktorým som nerozumel, ale dali sa v pohode domyslieť podľa kontextu a keď nie, tak som si proste dal slovo do slovníka, ale to som nerobil až tak často.
  Teda ak rozmýšľate nad prečítaním tejto knihy v pôvodnom jazyku, tak sa do toho smelo dajte, lebo sa to naozaj oplatí. Nielenže budete mať väčší zážitok, ale aj z ekonomickej stránky je to výhodné (ak si teda nepotrpíte na hardback).

Dragonstone

  Má kniha nejaké nedostatky?
  Takmer nie. Až na to, že keďže je kniha z pohľadu rôznych postav, tak nie všetky musia čitateľovi sadnuť. Mňa osobne jedna-dve postavy nebavili, ale na druhú stranu tam boli postavy, ktoré som si úplne zamiloval, takže sa to väčšinou medzi nimi tak pekne striedalo.
  Kniha obsahuje obrovské množstvo postáv. Veľké rody, menšie rody, rôzni lordi, rytieri, atď. Ak čitateľ nie je zvyknutý na knihy s veľkým počtom ľudí, môže sa v tejto knihe stratiť. Ja som s tým problém nemal. Mne skôr robili problém miesta, keďže ich tam je požehnane a navyše moje orientačne schopnosti sú mizerné. Takže som bol vďačný za mapy na začiatku knihy, ktoré mi veľmi pomohli. A navyše na konci knihy je aj príloha, v ktorej sú vypísané všetky postavy s tým, že kto vlastne sú.

  Je kniha lepšia ako seriál?
  V roku 2011 mala premiéru prvá séria úspešného seriálu Game of Thrones, ktorý je natočený podľa knižnej série od G. R. R. Martina. Teraz ma seriál už štyri série a fanúšikova netrpezlivo čakajú na piatu. Ja som sa rozhodol pozerať seriál súbežne s knihou. Nejak som vypočítal, že jedna epizóda vychádza na 80 strán a nejakou náhodou to väčšinou tak naozaj bolo. 
  Možno to bolo tým, že medzi čítaním knihy a pozeraním seriálu som nemal žiadnu časovú medzeru, ale mňa seriál až tak nebavil. A preto moja odpoveď je - áno, kniha je lepšia ako seriál. Väčšinou stále platí, že kniha je lepšia ako film (seriál) a nijak inak to nebolo ani v tomto prípade. Ak ste doteraz len videli seriál, odporúčam vám si prečítať knihu, aby ste mali celistvejšiu predstavu o príbehu, keďže v seriáli je dej jemne zjednodušený, niektoré osoby vynechané a vďaka knihe lepšie pochopíte postavy a ich konanie.
  V porovnaní s ostatnými seriálmi je Game of Thrones naozaj kvalitný, ale v porovnaní s knihou... kniha je lepšia.

Daenerys si pochutnáva na srdci žrebca

moje hodnotenie: 87%

George R. R. Martin - A GAME OF THRONES
Kniha vyšla v roku 2014 vo vydavateľstve HarperVoyager. Počet strán 805. Prvé vydanie 1996.

4 komentáre:

  1. Super recenzia! Ja tiez fantasy nemusim, ale GoT uplne zeriem... film aj serial :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. :-) Ja dúfam, že si do toho apríla stihnem prečítať všetky knihy, aby som si mohol piatu sériu pozrieť spolu s celým svetom. :-D

      Odstrániť
  2. GoT je skvělá série - a díky i za tu zmínku o angličtině, uvažuji, že se na ni v originále někdy pustím. :) A s tím seriálem máš pravdu, ale tam je to spíš o tom, že od druhé série je v ději už docela dost změn. (Díky Merlin za mé skvělé vnímání, že si na jedné hromádce mám knihu a na druhé seriál a neplete se mi to. :D) Co se týče toho fantasy - záleží, jak které. Možná by tě mohl zaujmout takový Zaklínač, ten není taky pohádkový. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No tak to máš super, lebo mne sa nedávno stalo, že sa mi zmiešali v hlave dokopy kniha a seriál Under the Dome (Pod kupolou) od S. Kinga. :-D No prvá séria GOT sa veľmi od knihy nelíšila, takže som to zvládol v pohode. :-)

      Odstrániť