sobota 29. marca 2014

Keď sa spojí história, umenie a dobrý spisovateľ (Dan Brown - Anjeli a démoni)

  Nepochybne všetci z vás už počuli o iluminátoch, pretože v poslednej dobe sa o nich hovorí naozaj veľa, či už v hudobnom priemysle, alebo hocikde inde. Možno poznáte ich históriu, a keď nie tak ja vám to v rýchlosti zhrniem: v šestnástom storočí veda robila veľké pokroky a učinila mnohé objavy, ktoré sa ale nepáčili cirkvi a tak sa najväčší svetoví učenci zhromažďovali okolo Galilea, ktorého mala cirkev najmenej rada. Ilumináti sa tajne stretávali celé storočia, prenikali do mnohých inštitúcii, ale údajne táto spoločnosť už zanikla pred mnohými desiatkami rokov.

   V knihe Anjeli a démoni je rok 2000 a do švajčiarského CERNu, strediska vedy, je povolaný americký symbológ Robert Langdon. Našla sa tam mŕtvola významného vedca a Robert sa obáva, že ho zavraždili ilumináti. Svedčí o tom nielen vypálený ambigram iluminátov na hrudi mŕtveho muža, ale aj následovný telefonát od posla iluminátov, ktorý im oznamuje, že vo Vatikáne, kde sa práve koná konkláve, je ukrytá nebezpečná bomba, ktorej výbuch bude mať katastrofálne následky. Tu sa začínajú preteky s časom, počas ktorých sa Robert Langdon snaží nájsť bombu a odhaliť páchateľov. Ale podarí sa mu to?

    Táto kniha zožala vo svete obrovský úspech. Predalo sa milióny výtlačkov, ľudia bažia po každom novom príbehu Dana Browna, ale súčasne sa aj podľa jeho kníh nakrúcajú filmové spracovania, v ktorých sa ako hlavná postava objavuje svetoznámy Tom Hanks. A ja sa s poľutovaním a zahanbením musím priznať, že som sa k týmto geniálnym knihám dostal až teraz. No na druhú stranu konštantujem, že Anjeli a démoni bola jedna z najlepších kníh aké som kedy čítal a v mojom rebríčku obľúbených kníh sa umiestnila pekne vysoko.

   Ak očakávate čisto len nejakú prostoduchú detektívku, ktorá okrem napätia a pár mŕtvol nič neobsahuje, tak ste na omyle. Síce áno, v knihe je poriadna dávka napätia a dokonca aj pár mŕtvol, no myslím, že kniha mi toho dala naozaj veľa. Priniesla mi mnoho nových poznatkov, či už z histórie, alebo iných oblastí. Dozvedel som sa niečo o veciach, ktoré sú zaujímavé a ja som o nich toho veľa nevedel (napr. za zmienku stoja vatikánske priestory, na ktoré sa bežný turista nedostane). Dala mi možnosť pozrieť sa na niektoré veci z nového uhlu (hlavne veda, cirkev, ale aj Boh). A ten zážitok! Páni, na knihu som nemohol prestať myslieť, dokým som ju celú neprečítal, a ešte aj potom!

   Dan Brown nepíše práve najkratšie knihy, pretože takmer všetky jeho knihy sú v počte strán v rozpätí 450 - 550, no jeho príbehy sa čítajú veľmi rýchlo. Dokonca mi aj bolo trochu ľúto, že stránky utekajú tak rýchlo a ja sa blížim ku koncu. Autor ma veľmi príjemný štýl písania, ktorý sa vám zaručene bude čítať dosť dobre. Zo stránok priam cítiť, že je to veľmi sympatický a inteligentný človek, ktorý píše o niečom, čo ovláda, a nemôžem zabudnúť spomenúť, že má okrem všetkého aj skvelý zmysel pre humor.

   Čo sa týka postáv, tak k tým nemám čo dodať. Hlavnú postavu Roberta si okamžite obľúbite, je tam aj sympatická Vittoria, veselý a celkom milý kňaz, ale aj mnoho negatívnych osôb. Postavy v jeho knihách sú naozaj realistické a prepracované, čo je len veľké plus.

    V čase, keď som začal písať túto recenziu, mal som tu vetu, že keď sa náhodou dostanem k ďalším knihám od Dana Browna, siahnem po nich, no ja som neodolal a hneď som prečítal aj Da Vinciho kód, Stratený symbol a teraz dočítavam Inferno. Jeho knihy sú návykové a teraz má desí predstava, že budem musieť čakať ďalších pár rokov, kým vydá ďalšiu knihu.

Moje hodnotenie: 10 / 10



Z Á K L A D N É   I N F O R M Á C I E
Názov knihy: Anděle a démoni
Autor: Dan Brown
Žáner: thriller, dobrodružný román
Vydavateľstvo: Argo
Rok vydania: 2006
Rok vydania originálu: 2000 
Prekladateľ: Michala Marková
Počet strán: 464

6 komentárov:

  1. Knihu som zatiaľ nečítala :) Dĺžky mi nevadí. Môj rekord je asi 660 strán, no tie tenšie sa občas čítajú ešte ťažšie...A keď vravíš, že má dobrý štýl, tak žiadny problém, Film som videla už dávno a veľmi sa mi páčil. Možno sa po tom poohliadnem. Pekná recenzia a ďakujem za tip ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Na tvojom mieste by som neváhal a vyhľadal si knihu, je naozaj perfektná. Mám prečítané takmer všetky od Browna a Anjeli a démoni spolu s Da Vinciho kódom sú jeho najlepšie. :)

      Odstrániť
  2. Boli časy, keď táto kniha patrila medzi moje obľúbené a prečítala som ju asi trikrát. Veľmi sa mi páčil štýl Dana Browna, tiež som čítala aj Stratený symbol, ktorý sa mi zdal dobrý. S odstupom času (asi také dva roky), som ale dosť zásadne zmenila svoj názor :D Prešla som ku ďalšiemu obľúbenému spisovateľovi, a mám taký pocit, že tento ma bude držať už navždy asi :D (Daniel Silva). Keď som sa po prečítaní Silvových kníh vrátila k Brownovi a prečítala si Inferno, bolo to... ťažké? :D Čítalo sa mi to strašne zle, zdalo sa mi to prekombinované a až príliš nereálne. Potom som sa zamyslela aj nad Anjelmi a démonmi, a tiež mi to prišlo veľmi také... možno domyslené, alebo ako to nazvať, i keď menej pritiahnuté za vlasy ako Inferno :D Každopádne, Brown nie je zlý, zrejme bude problém len v tom, že ja som trochu zmenila žáner, ktorý čítam - trošku "reálnejšie" veci (ale v medziach krásnej literatúry, literatúra faktu u mňa nehrozí :D) :) Je však zaujímavé, že mojou obľúbenou knihou je Hobit :D :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj knihožrút :-) Absolútne rešpektujem tvoje nadšenie, je to úplne v poriadku a recenziu si napísal s veľkou vášňou, čo sa mi ráta.
    No ja sa v názore blížim skôr k Mariam. Či skôr idem ešte ďalej ;-)
    Anjelov a démov som kedysi dávno dostala na Vianoce od maminky, tak som si ich prečítala. Tiež som ich zhltla, lebo Brown je veľmi čítavý... avšak pre mňa nízkotučný. Bola to prvá a jediná brownovka, čo som prečítala. Toť nedávno som ešte ušami vypočúvala audioknihu Inferno a zapovedala som sa, že to bol naozaj posledný Brown. Inferno bolo pre mňa utrpením, iritovalo ma na ňom takmer všetko. A Langdona neznášam :-D Videla som aj filmy Da Vinciho kód a Anjelov a démonov, no môj názor nezmenili.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No ako sa teraz zamýšľam, tak uznávam, že som knihu trochu nadhodnotil (teraz by som jej určite nedal 10/10). S odstupom času knihu hodnotím naďalej ako veľmi dobrú, pretože v prvom rade Dan Brown píše pútavo (500 strán mi zbehlo naozaj rýchlo) a v druhom rade, jeho knihy podnecujú čitateľa viac sa zaujímať o históriu a umenie. Keď som dočítal všetky langdonovky, tak som začal vyhľadávať informácie (či už na internete alebo v literárnej podobe) o témach, ktorými sa zaoberá vo svojich knihách, a bol som dosť sklamaný, keď som zistil, že si takmer všetko prispôsobil a faktická stránka jeho kníh je veľmi nepresná. Takže toto je ďalšia vec, ktorú by som hodnotil negatívne.
      Tiež som si pozrel obe filmy a vôbec sa mi nepáčili. Neskutočné sklamanie. :-(

      Odstrániť
  4. Langdonovky i jeho další knihy (Anatomie lži a Digitální pevnost) mám strašně ráda, je to neuvěřitelná napínavá jízda, kniha nenudí protože se neustále něco děje... osobně mi ta ,,překombinavost,, nevadí, přece jenom to neberu jako reálně možné takže asi tak, na oddech naprosto skvělé...

    OdpovedaťOdstrániť