sobota 15. februára 2014

Prečo milujem svoju čítačku


Vítam vás vo svojom článku, v ktorom som sa rozhodol s vami podeliť o dôvody prečo milujem svoju čítačku elektronických kníh Kindle 5. Na začiatok by som rád poznamenal, že toto je jediná čítačka, ktorú vlastním, a preto budem hovoriť iba konkrétne o nej. Existuje veľa značiek, veľa výrobcov, a každá je iná.
Týmto článkom rozhodne nechcem povedať, že uprednostňujem e-knihy pred klasickými knihami. Nejdem vám tu písať klišé o krásnej vône kníh, lebo ak mám byť úprimný, tak knihy neovoniavam, a o tom aký úžasný pocit je obracať stránky, lebo až také úžasné to nie je. Chcem povedať, že si cením každú vytlačenú knihu, no takáto čítačka môže byť niekedy veľkým pomocníkom.
Váha. Jej váha je veľmi malá. Má okolo 170 g, čo znamená, že je ľahšia ako ktorákoľvek kniha. Je malá, je tenká, zmestíte ju kdekoľvek. A navyše, už vám nebude odpadávať ruka, ak budete čítať knihu, ktorá má viac päťsto strán. Na jej váhu v podstate nadväzuje aj ďalší bod.
Prenosnosť. Určite všetci poznáte ten pocit, keď sa ocitnete v situácii, v ktorej nemáte čo robiť a najradšej
by ste vytiahli knihu a skrátili si čas čítaním. Lenže nosiť pri sebe nejakú knihu, nedajbože 600-stránovú, nie je jednoduché. V tomto prípade je úplne výhodné vlastniť čítačku kníh, ktorú môžem mať so sebou kedykoľvek.
Rozmanitosť. Občas sa stane, že dostanem chuť čítať niečo iné a s týmto vynálezom to je naozaj jednoduché, pretože vďaka nemu môžem mať pri sebe kedykoľvek tisícku kníh, čo by pri klasických papierových knihách nebolo možné. Takto môžete si čítať čo chcete, kde chcete a kedy chcete.
Výučba cudzieho jazyka. Čítačka obsahuje aj mnoho integrovaných slovníkov. Vopred nainštalovaných je tam iba zopár výkladových, no dajú sa jednoducho nainštalovať aj rôzne prekladové slovníky. Pri cudzojazyčných knihách stačí kurzorom prejsť k slovu a na hornej/dolnej časti obrazovky sa vám ukáže či už preklad slova, alebo jeho význam. Ja som takto prečítal svoju prvú anglickú knihu a rozčítaných mám niekoľko ďalších. Je to omnoho jednoduchšie, ako keby som si mal každé 3-4 minúty hľadať nejaké slovo v klasickom slovníku a naozaj je to neoceniteľná pomôcka pri výučbe nového jazyka.
Najpokročilejšia E-Ink technológia. Veľa z čítačiek obsahuje elektronický papier ako displej, čo znamená, že text na obrazovke vyzerá identický s textom na bežnom papieri. Slnečné žiarenie vám nebude spôsobovať žiaden problém, pretože displej nerobí žiadne odrazy. Ani nevydáva žiadne žiarenie, takže sa nemusíte obávať, že vás budú bolieť oči alebo že si pokazíte zrak. A musím s pobavením dodať, že týmto displejom som už ohromil veľa známych.
Dostupnosť elektronických kníh. Na internete sa dá nájsť toho naozaj veľa a ja som vďačný za tituly, ku ktorým by som sa pravdepodobne nikdy nedostal. Poznám veľa kníh, ktoré sú dlhodobo vypredané, neplánuje sa dotlač, nenachádzajú sa v mojom okolí a niekedy držať ich v rukách je vzácnosť, a je naozaj úžasné, keď sú dostupné na internete a ja si ich môžem prečítať na svojom Kindle.
Tiež je čítačka vynikajúca pri povinnom čítaní, keď si má nejakú knihu prečítať niekoľko desiatok študentov a v knižnici je iba zopár výtlačkov.

Myslím, že všetko, čo stojí za spomenutie, som už napísal a nič som nevynechal. Ak práve rozmýšľate nad kúpou Kindle 5, môžem vám ju len odporučiť. Mám ju vyše roka a som maximálne spokojný. Samozrejme, že existuje aj kopu ďalších, na ktorých sa dá surfovať na internete, počúvať hudbu, atď., ale podľa môjho názoru sú to len zbytočné funkcie, pretože čítačka je predovšetkým určená na čítanie kníh.

3 komentáre:

  1. Čítačka je naozaj skvelá vec. Kúpila som si ju pred dvomi rokmi, ale je to asi jeden z najlepších vynálezov a zmestí sa mi ešte aj do malej kabelky, takže si ju v pohode môže vytiahnuť u lekárky alebo na zastávke. Okrem toho je super, že som sa aj zlepšila v angličtine, odkedy ju mám. Dovtedy som veľmi po anglicky nečítala, ale teraz už hej.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Bez čítačky nie je žiadna dovolenka, to je moje motto :D Ale vážne, nikdy inde člověk nezabalí toľko kníh ako do nej. Myslím, že si všetko dobre vystihla!

    OdpovedaťOdstrániť