nedeľa 10. novembra 2013

Kde bolo, tam bolo, bol raz jeden krutý gróf (Bram Stoker - Dracula)


   Všetko to začína, keď si mladého právnika Jonathana Harkera pozve neznámy gróf Dracula k sebe do Rumunska, pretože chce zjednať svoj odchod do Londýna. Jonathan však zistí, že sa v hrade deje niečo divné. Väčšina dverí sú zamknuté, gróf sa správa naozaj podivuhodne a keď si zmyslí odísť, zistí, že je v hrade vlastne väznený. Jeho väznenie končí až tak, že ho budú v Budapešti musieť liečiť zo zápalu mozgových blán.
   Zatiaľ sa príbeh sústreďuje na mladú Lucy Westenrovú. Lucy začína trpieť na námesačníctvo, cez deň je vyčerpaná, začína blednúť a na krku sa objavujú dve malé jamky. Jej snúbenec Arthur si na pomoc zavolá starého priateľa dr. Sewarda, no ani ten neobjaví príčinu, a tak napíše profesorovi Van Helsingovi. Van Helsing je holandský profesor na univerzite, ktorý je veľmi múdry a čitateľ s ním hneď začne sympatizovať. Podarí sa Lucy zachrániť? Odhalia pôvodcu jej nešťastia? Zistia vôbec čo za stvorenie vlastne Dracula je? Je mi jasné, že takmer všetci poznáme odpovede na tieto otázky, no kto nie, dozvie sa ich v tejto knihe. :-)
   Priznám sa, že ja som sa knihe vyhýbal. Už ako malé decko som videl filmové spracovanie, ktoré ma zakaždým znechutilo. Doteraz si pamätám aké som mal pocity, keď začala striekať krv. No odvtedy ubehlo niekoľko rokov, ale ja vždy nie a nie sa donútiť k tejto knihe. Obával som sa, že by ma to mohlo nudiť, keďže to je kniha stará 116 rokov. Tým, ktorí majú rovnaké predsudky, radím, aby ihneď na ne zabudli a siahli po tejto klasike. Dracula sa rovnako ako napríklad Frankenstein dá zaradiť medzi klasiku. Táto kniha, ktorá je písaná vo forme denníka a listov, patrí medzi úplne prvé horory. Pre hororových fanúšikov to je povinné čítanie a určite je vhodná aj pre čitateľov, ktorí si chcú obohatiť svoje obzory aj o strašidelné odvetvie.
   Príbehu určite nechýba ani napätie. Niekde na internete som čítal názor na knihu, že je trochu naťahovaná, odfláknutá a nedomyslená, no ja si dovolím argumentovať. Spočiatku som nechápal úplne všetkému, no keď sa postupne začali odhaľovať nové veci, hneď mi všetko začalo do seba zapadať a naozaj si nemyslím, že by bola nedomyslená. Autor si poriadne naštudoval materiály ku knihe, pretože aj keď nikdy v Transylvánii nebol, vedel ju dosť dobre opísať. Vyznal sa v rumunských tradíciách, obyčajoch, vedel pekne opísať národnostné zloženie  a určite mal naštudované legendy a povestí, ktoré vládli v tých oblastiach.

Dracula vs. moderní upíri
   Určite všetci z vás máte dobre v pamäti ten veľký boom okolo upírov, keď z každej strany na vás civeli tváre Edwarda Cullena a Belly Swanovej. V Twilight ságe sú upíri prezentovaní ako nadpriemerne nádherné bytosti, ktoré si žijú mierumilovný život lovením zvieratiek a nekonečnom študovaní na strednej. Kto by nechcel byť takým upírom? Drahé autá, neobmedzené možnosti, nekonečný voľný čas, a tak ďalej. Dovoľte mi, aby som vám v niekoľkých bodoch opísal klasického upíra, ktorému sa tí moderní už takmer vôbec nepodobajú.

  • Vyzerá ako bežný človek. Pokojne môže byť aj starší, nemusí mať 15 - 25 rokov.
  • Dokáže na seba brať rôzne podoby - netopier, pes, ale aj iné. Vie okolo seba vytvoriť hmlu a premiestňuje sa v podobe častíc mesačného svitu. 
  • Nikde nemôže vstúpiť ako prvý. Najprv ho musí niekto pozvať a až tak sa bude môcť prichádzať ako sa mu páči.
  • Ovláda zvieratá a využíva ich vo svoj prospech, najmä potkany.
  • Denné žiarenie mu nijak neubližuje, dokonca sa ani neligotá ako diamant, no príchodom dňa sa končí jeho moc a premieňať sa môže len pri východe alebo západe slnka. Preto je aktívny iba v noci. Cez deň spí v truhle.
  • Neznáša cesnak. Vyhýba sa všetkých posväteným veciam - kríž, svätená voda, svätá hostia, kostoly. Ak mu na truhlu položíme vetvičku z divej ruže, bude v nej uväznený, a tak ho môžeme zničiť streľbou posvätenej guľky do truhly.
  • Nevrhá tieň a jeho podobu v zrkadle nevidíme.
  • Ak ho chceme zničiť, musíme mu srdcu prebodnúť kolom, odrezať hlavu a ústa vypchať cesnakom. Až tak budeme mať zaručené, že je naozaj po ňom.
   Takto môžeme skonštatovať, že za tie roky sa podoba upíra veľmi zmenila a tvorcovia moderných upírov už takmer vôbec nedbajú na povesti a legendy, čo je tak trochu škoda.


Realita vs. fikcia

   Všetci dobre vieme, že Bram Stoker postavu Draculu nevymyslel úplne sám. Už storočia kolovali rôzne legendy o sadistickom kniežati, ktorý sa volal Vlad III. Ţepeş. V skratke vám napíšem pár bodov o jeho živote (podrobnejší životopis nájdete hocikde na internete).
  • Žil v 15. storočí. Vyrastal v tureckom zajatí, počas ktorého sa stal pesimistom. Kruté turecké popravy na ňom zanechali stopu.
  • Stal sa Valašským kniežaťom a postupne sa stal nepriateľom Turkov.
  • Používal prezývku Dracula, najmä pred svojimi nepriateľmi, pretože symbolizovala zlo v najextrémnejšej forme.
  • Údajne zlikvidoval cez 100 tisíc ľudí, jeho obľúbená metóda bola napichovanie na koly.
  • Kolujú o ňom rôzne legendy. Najznámejšia je, že zvykol stolovať v lese kolov, na ktorých sa ešte zvíjali obete. Podľa jednej legendy, k nemu prišli tureckí vyslanci, ktorí si kvôli svojej viere odmietli pred ním sťať turban, tak im ho dal priklincovať k hlave.
  • V Rumunsku je považovaný za hrdinu – odolával nepriateľským vojskám, zaviedol kódexy, ktoré chránili obyčajných tvrdo pracujúcich ľudí, počas jeho vlády klesol zločin a korupcia, darilo sa obchodu.

Na záver
   Kniha sa mi veľmi páčila, krútim hlavou nad svojou hlúposťou, že som sa Draculovi tak dlho vyhýbal a konštatujem, že kniha je naozaj perfektná. Na záver pripájam vyjadrenia svetoznámych autorov, ktoré mimochodom nájdete aj na prvom slovenskom neskrátenom vydaní:

Dracula a Frankenstein - to boli sudičky môjho strašidelného písania...
- Stephen King

Myslím, že je to najlepší príbeh o diabolstve, aký som kedy čítal. Je naozaj obdivuhodné, že počas celého tohto úžasného románu dej ani na chvíľu neochabuje. 
- sir Arthur Conan Doyle

Hrôza zo všetkého nadprirodzeného má svoje konkrétne meno: Dracula.
- Alfred Hitchcock


Moje hodnotenie: 9/10


Z Á K L A D N É   I N F O R M Á C I E
Názov knihy: Dracula
Autor: Bram Stoker
Žáner: horor
Vydavateľstvo: Tatran
Rok vydania: 1990
Prekladateľ: Jozef Kot
Počet strán: 256

8 komentárov:

  1. Recenzia je super, aj keď sa priznám, knižku som ešte nečítala. Raz to hádam napravím. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za komentár, som rád, že sa recenzia páči. Neostáva mi nič iné, ako len knihu odporúčať. Stojí za prečítanie. :-)

      Odstrániť
  2. Ahoj, líbí se mi, že k recenzi přidáváš i srovnání s moderními upíry a s historií. Držím palce a těším se na další :) Lenny

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Upíri sú vážne zaujímavé stvorenia, škoda, že väčšina ľudí si pod pojmom upír predstavuje Edwarda Cullena. :P Ďakujem za podporu. :-)

      Odstrániť
  3. Super napísané. :) Som rada, že sa Dracula páčil. :) Ja som knihu čítala párkrát a ešte ma neomrzela a je to moja najobľúbenejšia čo sa upírov týka. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Z vlastných skúseností ešte odporúčam Prekliatie Salemu od S. Kinga. Tiež tam popisuje upírov ako hnusné potvory. Chcel som si pozrieť aj film, ale stačilo mi zopár gifov, aby som vedel, že to bude pekne strašidelné. :D
      ďakujem za milý komentár :-)

      Odstrániť
    2. zhodou okolností Prokletí Salemu mám doma :D tak si na to asi posvietim :D

      Odstrániť
  4. Drákula, jak já tuhle knížku miluju! Zatím nejlepší upířina kterou jsem četla, byla napínavá, zajímavá, i přes to jak dlouhé to vlastně je... Tohel by měl povinně přečíst každý kdo tvrdí, že se mu líbí upíři XD

    OdpovedaťOdstrániť